Kekemelik Doktoru | Alfa Psikoloji Destek Merkezi

Telefon: +90 (216) 550 94 95 Telefon: +90 (342) 231 93 73
E-Posta: info@alfapsikoloji.com

Tırnak Yeme

Tırnak Yeme

Tırnak Yeme

50 yaşında bir kadın danışanım diyor ki “Hocam, şimdiye kadar tırnaklarımı hiç kesmedim. Sürekli dişlerimle kopardım. Tırnaklarımın yarısına kadar koparıyorum. Bir siyasi partinin kadın kolları başkanıyım. Toplantılarda tırnaklarımı ellerimle kapatıyorum. Kimseye göstermek istemiyorum”. Genellikle 3-4 yaşlarından itibaren başlayan tırnak yeme alışkanlığı bazen ölünceye kadar devam edebilir. Yapılan araştırmalar çocukların % 33’ün de tırnak yeme davranışının var olduğunu gösteriyor. Ergenlik çağında çocukların % 40-45’inde tırnak yeme davranışı görülebiliyor. Ergenlik döneminde çocuklar çevreden saygı, onay, beğeni almak isterler. Bu tür beklentileri gerçekleşmezse tırnak yeme davranışları görülebilir. Bu bir nevi telafi edici bir davranıştır. Yada çocuk ailede tırnak yiyen birileri varsa onları model alabilir. Ergenler çevreden yeterli miktarda onay alırlarsa, sevgi ve saygı görürlerse tırnak yeme davranışını terk ederler. Bazı gençler ayak tırnaklarını da yiyebilirler. Ayak tırnağı yemek daha çok kızlarda görülür. Bazı gençlerse tırnak etlerini yer yada tükürüp atarlar.

Tırnak yeme davranışının nedenleri: Tırnak yeme davranışının kökeni psikolojiktir. En önemli sebebi çocuğun aileden yeterli miktarda ilgi alaka sevgi görmemesidir. Genellikle anne baba uzaktaysa, çalışıyorsa, ilgisizse, şiddet uyguluyorsa, önemsemiyorsa çocuk kendi içine dönerek anne ve babadan elde edemediği psikolojik doyumu kendi vücudundan sağlamaya çalışıyor. Yani kendi kendini tatmin ediyor. Anne ve babaya; “Siz bana yeterli miktarda psikolojik doyum sağlayamıyorsunuz. Bende bu doyumu kendime dönerek sağlamaya çalışıyorum” diyor. Tırnak yeme davranışı daha çok gergin anlarda, baskı hissedildiğinde ortaya çıkar. Bazen bir film seyrederken, ders çalışırken kişi farkına varmadan tırnaklarını yer. Ailenin “Tırnaklarını yeme, ellerini ağzına götürme” gibi telkinleri alışkanlığı daha da artırır. Tırnak yiyen çocukta güvensizlik görülür. Baskıcı ve otoriter aile tutumu tırnak yemeyi tetikler. Ayrıca çocuğu azarlama, eleştirme, yerme, onunla alay etme, dalga geçme, ona yeterli ilgi ve alakayı göstermeme tırnak yemeyi pekiştirir. Tırnak yemede sıkıntı, stres, gerginlik en belirgin duygulardır. Ailenin genel yaşantısı da tırnak yemeyi ortaya çıkarabilir. Ailede görülen geçimsizlik, dayak, şiddet, tartışma, kavga tırnak yemeyi besler. Ayrıca koruyucu ailelerin çocuklarında tırnak yeme alışkanlığı görülebilir. Kardeşler arasında ayırım yapılması, kardeş kıskançlığı da tırnak yemeyi tetikler. Evde tırnak yiyen bir kardeş, anne yada baba varsa bu çocukta taklit yada özenti oluşturur. Çocuk kıtır kıtır tırnaklarını yer Bazıları bu tırnakları yutarken bazıları da tükürürler.

Tırnak yemeye karşı alınacak bazı basit önlemler:

 

- Çocuk 3-4 yaşlarında ise tırnak yeme davranışlarını görmezden gelin.

- Çocuğun neden tırnak yediğini iyice araştırın.

- Çocuğun gerginlik, stres, kızgınlık, uyumsuzluk nedenlerini iyice araştırın. Bunları saptayarak çözüm getirin.

- Çocuğu korkutmayın, azarlamayın, cezalandırmayın, olumsuz davranmayın.

 - Çocukları gerginlikten, korkudan, stresten uzak tutun.

- Çocuğun yanında tartışmayın. Kavga etmeyin. Birbirinizi eleştirip, cıngar çıkarmayın.

- Çocuğa, korku filmi, şiddet içerikli çizgi filmi izletmeyin. Haberleri izletmeyin.

- Çocuk gece uyurken ince bir eldiven giydirebilirsiniz.

- Tırnağa acı, ekşi oje, sıvı sürebilirsiniz.

- Çocuk tırnak yerken ona doğrudan “tırnak yeme” demek yerine dikkatini başka yere çekin.

- Çocuğun tırnak yediği bazı durumlarda onu meşgul edecek sakız gibi şeyleri çiğnemesini sağlayabilirsiniz.

- Tırnak yemenin sadece bir alışkanlık olduğunu isterse, çaba gösterirse bunu terk edebileceğini ona söyleyin.

- Tırnak yeme “Çok kötü bir davranıştır” gibi bir yaklaşımda bulunmayın.

- Tırnakları kesilecek kadar uzamışsa birlikte tırnaklarını kesin ve onu ödüllendirin.

- Hepsinden önemlisi çocuğunuzu koşulsuz sevin.

- Çocuğunuza yakın ilgi, alaka gösterin.

- Bunları denedikten sonra hala tırnak yeme devam ediyorsa bir uzaman başvurun.

Tags: kekemelik, panik atak, depresyon, vajinismus,  depresyon gaziantep, gaziantep panik atak, gaziantep vajinismus, gaziantep kekemelik, gaziantep psikolog, aile terapisi, cinsel terapi, sınav kaygısı, erken boşalma